torstai 17. maaliskuuta 2016

Kurkistus kaappiin ja ajatuksia kodin siisteydestä

Kukaan tuskin on voinut välttyä sanalta Konmaritus. Se ainakin tuntuu olevan jonkinlainen hitti-ilmiö tällä hetkellä somessa. Itse olen muutamaan otteeseen aiemmin törmännyt kyseiseen termiin ja ihan mielenkiinnosta halusin liittyä Konmarittajien Facebook ryhmään, vaikken itse sitä harrastakaan. Konmari on Japanilaisen ammattilaisjärjestäjän Marie Kondon kirjoittaman kirjan pohjalta syntynyt siivousmenetelmä. Ajatuksena on luopua kaikesta, joka ei tuota itselleen iloa. Tavaroiden raivaaminen käydään tavararyhmä kerrallaan läpi. Marie Kondo suosittelee suorittamaan tämän kodin siivousprosessin kertarysäyksellä. Siihen saattaa kuitenkin mennä useampi kuukausikin. Lisäksi Marie Kondo neuvoo, kuinka esimerkiksi vaatteita olisi järkevintä säilöä: mitään ei saisi pinota päällekkäin vaan kaikki tulisi olla tietynlailla viikattuina ja mahdollisimman helposti saatavilla.

Mielestäni on hienoa, että ihmiset ovat havahtuneet siihen, ettei kaikkea tarvitse omistaa ja esineistä on joskus hyvä luopuakin, mikäli ne eivät ole käytössä eivätkä tuota iloa. Siitä huolimatta en itse koe tarpeelliseksi omalla kohdallani noudattaa Marie Kondon ohjeita, koska en ole ikinä ollut mikään tavaran hamstraaja. Enkä voisi kuvitellakaan, että jaksaisin viikata vaatteet kyseisen opin mukaisesti. Mutta ne, jotka kokevat kodin tavaramäärän ja jatkuvan epäsiisteyden ongelmaksi, suosittelen lukemaan kyseisen kirjan. 

Itse olen pienestä asti pitänyt järjestyksestä ja siivouksesta. Oma huoneeni ei ollut ikinä sotkuinen, vaan päinvastoin halusin joskus jopa sotkea sen vain sitä varten, että saisin siivota ja järjestellä tavarat uudelleen :D. Tiedän, että kuulun siihen harvinaisempaan ryhmään, joka todellakin tykkää siivoamisesta. Itse en kuitenkaan koe sitä millään tavoin taakkana tai pakollisena puurtamisena. Siistissä kodissa mieli lepää ja pystyn rentoutumaan paremmin. Lisäksi koti on paljon helpompi pitää järjestyksessä kun kaikilla tavaroilla on oma paikkansa ja ne on fiksusti järjestetty. Kannatan myös ylimääräisestä tavarasta luopumista, sillä kun tavaraa ei ole kaapit pullollaan, niin järkyttävää sekasotkua ei pitäisi päästä syntymäänkään. Itse olen erityisesti viime vuosina onnistunut vähitellen karsimaan tavaraa ja nyt ollaan jo siinä pisteessä, ettei karsittavaa juurikaan ole. Miehen kanssa joskus saa käydä kädenvääntöä siitä, mikä on tarpeellista ja mikä ei. Jos ehkä joskus mahdollisesti tarvitset kulahtanutta paitaa, niin eikös se ole sama viedä kierrätykseen ja ostaa vaikka uusi tilalle kun sellaista tarvitsee.

Meillä on tässä uudessa asunnossa selvästi vähemmän kaappitilaa kuin edellisessä, vaikka tämä onkin isompi. Meinasin jo muuttohetkellä ostaa lisäkaappeja, mutta onneksi en ostanut. Tavarat saatiin oikein hyvin mahtumaan näihinkin "vähäisiin" kaappeihin ja nyt on jopa ylimääräistä tilaa, jonka voi hyödyntää vaikkapa tiukan paikan tullen :D. Otin muutamia kuvia siitä, miten meillä säilötään tavaroita ja mitä sieltä kaapeista löytyy. Mielestäni meillä on kaikkea tarvittava määrä, mutta mitään ei kuitenkaan ole liikaa. Olen todella tyytyväinen, että olen päässyt tähän pisteeseen. Monet aina ihmettelevät, miten meillä on niin siistiä vaikka on lapsia talossa. Mielestäni lapset eivät ole tekosyy elää "sotkun" keskellä. Lapsemme saavat kyllä leikkiä, mutta leikkien jälkeen sotkut siivotaan. Leluja meillä on juuri sopiva määrä lapsille. Välillä saa hämmästellä sitä kuinka paljon ihmiset hankkivat uusia leluja lapsille. Eihän sen lastenhuoneen tarvitse olla vuorattuna niillä leluilla kuitenkaan ;). Tässäpä meidän olohuoneen ainut lipasto. Meillä ei hirveästi harrasteta lukemista, joten mitään kunnon kirjastoa ei meiltä onneksi löydy. Itse hyödynnän lähinnä kirjastoa, silloin kun iskee lukemisinspiraatio. Keittokirjoja olen karsinut aika paljon, sillä nykyään netistä löytää jopa parempia ohjeita. Parhaat lukemani kirjat olen kuitenkin halunnut säilöä, sillä joskus saatan lukea ne kahteen kertaan tai antaa tuttaville lainaksi. Mieheni puolestaan on pitänyt huolen siitä, että Tex Willerit ja Korkeajännitykset on säilöttävä. 


Keittiössä pidän siitä, että tavarat ovat nimetyissä purkeissa. Näin ne löytää paljon helpommin ja kaappien sisältö näyttää selkeämmältä. Astioita meiltä löytyy lähinnä Teema sarjasta turkoosina ja valkoisena. Lisäksi olen nyt alkanut keräilemään Marimekon Siirtolapuutarhaa. Olen heikkona kauniisiin astioihin, mutta ei auta kun pitää pää kylmänä kaupassa, ettei tule sorruttua milloin mihinkin. Laseja löytyy Iittalan Kartiota ja sitten tuo Iittalan jalallinen malli, jota ei enää valmisteta (en muista nimeäkään). Haluaisin vaihtaa jossain vaiheessa nuo jalalliset lasit joihinkin toisiin, sillä ne alkaa jo olemaan hieman kulahtaneita. 


Tässä kuvia kodinhoitohuoneen säilytyksestä. Siivoustarvikkeet, kosmetiikkaa, lempikorut, hiusjuttuja ja vauvanvaatteita. Lisäksi toisesta laatikosta löytyy pyyhkeitä. Eipä sitä muuta tarvitse. Koruja omistin ennen aivan hirvittävän määrän, mutta todellisuudessa käytin aina vain yhtä tai kahta lempikorua. Siispä olen luopunut kaikista ja säästänyt vain ne, joita oikeasti käytän!


Vaatteet meillä mahtuu hyvin miehen kanssa yhteen vaatekaappiin. Ennen omat vaatteeni veivät kokonaiset kaksi kaappia, mutta kun kävin vaatteet kappale kappaleelta läpi ja mietin, mitä niistä todella käytän niin pois heittäminen oli todella helppoa. Koen, että minulla on edelleenkin ehkä muutama ylimääräinen paita, mutta toistaiseksi saa olla. Lastenvaatteet mahtuvat hyvin pariin Malm lipaston laatikkoon. Toki lasten kasvaessa on varmaan pakko siirtyä muunlaiseen ratkaisuun, mutta toistaiseksi mennään näin. Lastenhuoneessa kun ei ole muuta kuin Malm lipasto, johon on sisällytetty sekä leluja, kirjoja että vaatteita. 


Tässä tytön vaatteita.


Osa leluista, kullekin oma lokeronsa.


Lastenkirjat.


Sängyn alta löytyy säilytyslaatikoista legot ja junaradan palikat.


Pehmolelut löytyvät paperipussista. Vaatteet vievät kolme laatikkoa, loput kolme sisältävät leluja, pelejä ja kirjoja. String Pocketista löytyy värityskynät ja purkit pinneille sekä koruille.


Säilytyksessä käteviä ovat Ikeasta saatavat pahvilaatikot, joihin voi kirjoittaa mitä ne sisältävät. Mites muiden kohdalla, onko Konmaritus tuttua? Löytyykö muita siivousintoilijoita? :)


2 kommenttia:

  1. Joo tykkään myös,että kaapit ja paikat on järjestyksessä. En siedä ylimääräistä krääsää nurkissa. Ja minun vaatteet mahtuu kolmelle hyllylle plus hengarivaatteet. Vähällä pärjää, kun nykyään on kuivausrummut ja puhdasta vaatetta saa nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on vaatteet kolmella hyllyllä ja lisäksi henkarissa :) Kuivausrumpua en itse käytä juurikaan, koska monet vaatteet eivät kestä sitä, lähinnä siis vain lakanapyykille. Ajattelin jatkossa vähitellen karsia vaatteita siten, että säästän vaan laadukkaimmat ja panostankin vaatteiden laatuun entistä enemmän uusia ostaessani. Ennemmin muutama laadukas kuin kymmenen lumppua. ;P Ihana kuulla että on muitakin siivous/järjestysintoilijoita.

      Poista