keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Ajatuksia vain....

Mitä on onnellisuus? Sitä on tullut mietittyä vähän turhankin usein viime aikoina. Välillä kun kuulee kysyttävän, oletko sinä onnellinen, niin silloin on ehkä hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä onnellisuus todella on. Onko onnellisuus jonkin asian omistamista; onko se joku rakas esine, josta olet pitkään haaveillut ja vihdoin saanut sen? Onko se pino maksettuja laskuja? Onko se toimiva parisuhde? Onko se omat lapset iloisina puhtaissa vaatteissa valmiina lähtemään päiväkotiin? Onko se hyväpalkkainen työ?


Uskaltaisin väittää, että onni ei ole asioiden, tavaroiden, esineiden tai ihmisten omistamista. Onni on tunne, joka syntyy erilaisista muistoista ja tämän hetkisistä ajatuksista. Onnen voi parhaillaan huomata silloin kun sitä vähiten odottaa. Esimerkiksi monen päivän mykkäkoulun ja tappelun jälkeen kun alkaa vihdoin pohtia, millaista olikaan olla parisuhteessa vielä pari päivää sitten, kuinka hyvin kaikki oli silloin. Onnen voi huomata silloin, kun lapset ovat nukkumassa ja ajattelet kuinka äsken vielä tiuskit heille, mutta nyt tekisit mitä vain saadaksesi pyytää anteeksi ja painaa hellän suudelman lapsesi poskelle. Onnen huomaa myös silloin kun joudut olemaan yhdenkin yön erossa puolisostasi ja muistat kuinka tärkeä hän sinulle on. Onni on myös sitä kun olet ollut viikon pois töistä ja muistat, miltä tuntuu olla vapaalla, miltä tuntuu tyhjentää mieli työasioista ja töiden sijaan miettiä vaikkapa, mitä söisit aamupalaksi.


Onnellisuus syntyy mielestäni kokonaisuudesta, jotka muodostuvat elämän eri osa-alueista. Jo yksikin pieni murheenkryyni elämässä voi romuttaa onnellisuuden tunteen. Ihmisillä on herkästi taipumus tarttua niihin negatiivisiin asioihin, paisutella niitä ja mustamaalata koko todellisuus sen hetkisellä tunteella. En tarkoita, että negatiivisia tunteita pitäisi väheksyä tai koittaa siirtää syrjään, sillä ihminen ei toimi niin. Emme ole robotteja, jotka voivat napin painalluksella siirtyä tunteesta toiseen. Meidän on ensin käsiteltävä tunteemme. Joskus on jopa hyvä hetken aikaa kokeilla, minkälaista on kun tuntuu pahalta.  Osaapahan ainakin arvostaa taas niitä hyviä hetkiä kun on niiden aika. Asioista on tärkeä puhua ja jos ei kykene avoimeen vuorovaikutukseen, niin ainakin kannattaa kirjoittaa asiat paperille. Näin ne selkeytyy myös itselle ja lopulta saatat huomata, kuinka pienestä asiasta saa tehtyä vähän turhankin suuren.Ehkä onni on juuri se hetki, se tunne kun tajuat miten hyvin sinulla asiat on, miten paljon ihania ihmisiä sinulla on ympärillä, miten rakkaat lapset sinulla on, miten ihana koti sinulla on, miten hyvä työpaikka ja mukavat työkaverit sinulla on. Näiden asioiden liittäminen johonkin tiettyyn muistoon saa aikaan onnellisuuden tunteen. Ja vaikka kuinka kliseiseltä kuulostaakin, niin tärkeää on ympäröidä itsensä positiivisilla ihmisillä, ihmisillä jotka arvostavat sinua sellaisena kuin olet, eivätkä väheksy esimerkiksi erilaisten mielipide-erojen vuoksi. Ihmisillä, jotka pitävät sinusta juuri sellaisena kuin olet, eivätkä yritä tunkea mihinkään tiettyyn muottiin vain, jotta olisit hyväksyttävä. Sellaiset ihmiset eivät yleensä ole tyytyväisiä omaankaan elämäänsä. Ehkä joskus oikein synkkänä päivänä on hyvä laittaa vaikka ne vaaleanpunaiset aurinkolasit päähän ja antaa mennä täysillä. Kyllä se päivä nimittäin paistaa sinne risukasaankin.

 

Oikein ihanaa keskiviikkoa!2 kommenttia:

  1. Ihanan elämäniloinen ja onnellinen postaus! Tästä tuli oikein hyvälle mielelle itsekin. Ja niin suloisia lapsia on teillä, heistä saa äiti ja isä olla ylpeitä! :)

    VastaaPoista